Försäljning och utflyttning

Om en bostadrätt överlåtits till ny innehavare får denne utöva bostadsrätt endast om han eller hon antas som medlem i föreningen. Ett avtal om överlåtelse av bostadsrätt genom köp skall upprättas skriftligen och undertecknas av både säljare och köpare. Köpehandlingen skall innehålla uppgift om lägenheten som överlåtelsen avser, överlåtelsedatum samt ett pris. Motsvarande skall gälla vid byte och gåva.
Om överlåtelseavtalet inte uppfyller formkraven är överlåtelsen ogiltig. Läs mer om överlåtelse i stadgarna.

Föreningen tillåter delat ägarskap av lägenheten och 5% är minsta ägarandelen.
Den som bor i lägenheten måste äga en del av den förutsatt att den som bor i lägenheten inte hyr i andra hand.

Överlåtelseavgift tas ut i samband med lägenhetsöverlåtelse.
Avgiften avser kostnader för administration som föreningen har med anledning av överlåtelsen.
Lägenheten överlåtes i befintligt och av köparen besiktigat skick. I samband med överlåtelse har köparen rätt att få ta del av föreningens ekonomi.

Pantsättningsavgift tas ut av den som avser låna till köpeskillingen, eller del därav, och ställer bostadsrätten som pant får betala en avgift för den hantering som föreningen gör med anledning av upprättande av pantsättningen

Ett avtal om överlåtelse av bostadsrätt genom köp skall upprättas skriftligen och skrivas under av säljaren och köparen.
Köpehandlingen skall innehålla uppgift om den lägenhet som överlåtelsen avser samt om ett pris.
Motsvarande skall gälla vid byte eller gåva.
Bestyrkt kopia av överlåtelseavtalet skall tillställas styrelsen.

Överlåtelsen kan ske under förutsättning att köparen godkänns som medlem i bostadsrättsföreningen.
Medlemskapsprövningen innebär att föreningen i första hand kontrollera att köparen kan fullgöra sina ekonomiska förpliktelser till föreningen och i övrigt att det föreligger personliga kvalifikationer att utöva medlemskapet i föreningen.
Köparen tar över säljarens rättigheter och skyldigheter i föreningen från och med tillträdesdagen.

Vid in- och utträden

Avgifter
Överlåtelseavgift: 2,5% på prisbasbeloppet
Pantsättningsavgift: 1% på prisbasbeloppet

 

Kvarlämnade saker

Vad kan föreningen göra med avflyttade bostadsrättshavares/hyresgästers kvarlämnade saker i till exempel vinds- eller källarförråd? När vågar man slänga sakerna?

Hyresgäster

Beträffande hyresgäster säger hyreslagen att egendom, som hyresgästen inte avhämtat sedan tre månader gått efter det att hyresgästen anmanats att hämta egendomen, tillfaller hyresvärden utan lösen. Kravet på anmaning innebär att hyresvärden muntligen eller skriftligen ska ha uppmanat hyresgästen att ta hand om egendomen. Hyresvärden är bevisskyldig för sitt påstående att anmaning ägt rum. Ofta vet inte hyresvärden vart hyresgästen flyttat, varför värden inte kan anmana hyresgästen. Egendomen tillfaller då hyresvärden sex månader från det att vederbörande flyttade från lägenheten.

Hyresvärden kan välja mellan att låta sexmånadersfristen löpa utan anmaning eller sända anmaning och invänta tremånadersfristen.

Bostadsrättshavare

Det ovanstående gäller hyresgäster. Motsvarande bestämmelser finns inte i bostadsrättslagen. Är ägaren känd ska föreningen uppmana denne att ta vara på egendomen. Sker inte det får föreningen ansöka om särskild handräckning hos Kronofogden för omhändertagande av föremålet. Är ägaren okänd så får lagen om hittegods anses gälla. Föreningen får ta hand föremålet men ska genast göra en anmälan till polisen (en anmälan per föremål ? det händer att polisen vill ha foto).

Om ägaren inte hör av sig och återkräver föremålet inom tre månader tillfaller det föreningen. Det kan inträffa att den sak det gäller uppenbart saknar värde, t.ex. en sönderrostad cykel utan både kedja och hjul. Sådana saker kan föreningen slänga. Men det är viktigt att föreningen låter upprätta en enkel förteckning över föremål av värde som kvarlämnats. För att förteckningen skall få bevisvärde bör den bevittnas av "utomstående" personer. En förteckning underskriven av föreningen ensam får endast karaktär av partsinlaga. Risken är annars att en tidigare boende exempelvis hävdar att skrotcykeln som föreningen kastat var en dyrbar cykel som han hade för avsikt att hämta. Ett enkelt sätt att dokumentera vad föreningen slänger är att fotografera sakerna och bifoga fotona med förteckningen.

Vad som sägs om bostadsrättshavare här gäller även då föreningen till exempel vill röja vindar, cykelrum eller andra allmänna ytor. Då kan föremålen tänkas tillhöra personer som ännu bor i föreningens hus. (källa: http://www.bostadsratterna.se/)

För dig som flyttar

  • Glöm inte att säga upp elabonnemanget hos din elleverantör samt begära slutavläsning på utflyttningsdagen

  • Glöm inte att säga / flytta ditt telefon samt bredbandsavtal till din nya destination

  • Väggar och golv i de gemensamma utrymmen (trapphus, hiss) skall skyddas mot skador och nedsmutsninng 

  • Ytterdörren är ömtålig och ska behandlas varsamt. Dörren får endast spärras i öppet läge då flytt pågår och när man tillfälligt åker iväg eller när man flyttat färdigt skall dörren stängas

  • Glöm inte att ta med dina cyklar från cykelrummet i källaren samt från cykelställen på gården

  • Töm ditt eller dina källarförråd

  • Den utflyttande kommer debiteras för bortforsling av kvarlämnade saker

  • Glöm ej att återlämna din parkeringstagg till styrelsen annars kommer det tas ut en avgift på 400 kr, taggen skall INTE lämnas över till den som flyttar in.